Mindset betekenis van A tot Z! En hoe pas jij dit gelijk toe!
30 juni 2023 

Mindset betekenis van A tot Z! En hoe pas jij dit gelijk toe!

Het is belangrijk dat je hier goed voor gaat zitten en écht even de tijd neemt om dit artikel te lezen. Zelf vind ik dit een magnifiek onderwerp en heb er veel tijd ingestopt om het voor jou goed op papier te krijgen. 

In dit artikel gaan we zien wat mindset precies is, we gaan hier echt diep op in, hoe je mindset in elkaar steekt, maar het belangrijkste van alles, hoe jij je mindset vanaf vandaag al kunt veranderen. 

Met ondersteuning van beeldmateriaal wil ik dit voor jou zo helder mogelijk hebben dat je leven daadwerkelijk kan veranderen als jij dit gaat toepassen. 

Genoeg gepraat, we gaan van start! 

Wat is de betekenis van mindset? 

Hoogste waarschijnlijk ben jij hier al mee bekend, maar toch wil ik dit toelichten. 

Mindset kan je op verschillende manier uitleggen en dat wordt op internet dan ook gedaan. Je kan het zien als; overtuigingen, jouw manier van denken, gedachten, resultaten of jouw mening over bepaalde zaken. 

Al die antwoorden zijn goed, want het is in principe hetzelfde. Zelf schaar ik het altijd onder je denkwijze, want hoe jij denkt bepaalt voor zeker 80% hoe jij in het leven staat, wat je resultaten zijn, hoe goed het gaat in je leven, etc. etc. 

Het begrip mindset is nog simpeler uit te leggen; 

Zie jouw brein, je gedachten, denken, bewust en onbewust als een opslagplaats, een cloud van een laptop. In de eerste maanden is een laptop heel snel en kan alles aan, maar na verloop van tijd staan er steeds meer programma’s open, zijn er vele documenten gedownload en zit de prullenbak vol. 

Nu geeft de laptop zelf aan wanneer die geüpdatet moet worden en die opdracht voer je ook uit. Maar het lange termijn probleem is dan niet opgelost, want de opslag, de cloud van de laptop staat nog vol met documenten, waardevolle documenten, maar ook met rommel wat niet meer relevant is. 

Als jij waardeloze documenten niet verwijderd en de prullenbak niet opschoont zal de laptop vanzelf vastlopen en gaan crashen. 

Dit voorbeeld moet je exact toepassen op je eigen mindset. Vanaf je geboorten neem je informatie op, opvoeding, overtuigingen, gesprekken, beelden, studie, werk enzovoort.

Nu ziet hier juiste en onjuiste informatie tussen en moet je gaan opruimen en vaak kom je hier jezelf tegen omdat je de diepte in moet. Als jij verandering wilt, dan zal je aan de slag moeten om jezelf te ‘herprogrammeren’, maar het oude moet eerst worden verwijderd om plaats te maken voor het nieuwe. 

Sommige mensen hebben dit te laat door of niet in de gaten en dan volgt de bekende… burn-out! 

Terug naar je mindset; 

Je mindset wordt gevormd door de mensen met wie jij omgaat, de gebeurtenissen in je leven, school, werk en ga zomaar door. Alles wat jij er in je hoofd komt neemt je mindset op, of het waar is of niet dat verschil ziet je mindset (opslagplaats) niet. 

Daarom is dit zo belangrijk onderwerp omdat ik geloof (en ook bewezen is) dat je overtuigende gedachten tot realiteit komen. Dus als jij een visie, missie, doel of droom hebt om voor te leven en je hebt hier echt alles voorover dan zal je dat ook krijgen. Alles ontstaat in je hoofd. 

Meld je hier aan voor de gratis Masterclass voor een positieve mindset

Als laatste wat ik onder deze alinea wil zeggen is; kijk eens om je heen, wat heb je allemaal? Wat is er de afgelopen 20, 40 en 80 jaar mogelijk gemaakt? 130 jaar geleden konden we nog niet vliegen en vandaag vliegen we overal naartoe, 25 jaar geleden hadden we geen mobiel en internet en kijk eens vandaag de dag wat voor mogelijkheden er zijn gekomen dankzij mobiel en internet! 

Dit begon allemaal in iemands gedachten, zet dat in je achterhoofd. 

Overtuigingen

Het boek Master Your Mindset van Michael Pilarczyk gaat o.a. over mindset. Hier staat een mooi verhaal in wat Michael heeft meegemaakt die hier mooi bij aansluit en dat ga ik nu vertellen. 

Alle credits gaan dus naar Michaelpilarczyk.nl en je kan Master Your Mindset hier kopen

‘In een Amsterdams grachtenpand dat ik kocht stond een oude piano. De vorige bewoner had die achtergelaten. Er was lang niet op gespeeld en hij was ontstemd. Ik liet een pianostemmer komen die de spanning op de snaren aanpaste waarna het instrument, van onbekende makelij, klonk als een Bösendorfer. Hij vertelde dat hij na drie maanden zou terugkomen om hem nog eens te stemmen en daarna mogelijk nog een keer. 

De piano was zo lang niet gebruikt dat de snaren in hun valse positie bleken te zijn vastgeroest. Na een paar weken veranderden de zuivere tonen weer in valse noten. De muziek die ik speelde was niet anders, dezelfde noten, dezelfde toetsen. Toch klonk het niet zoals het hoorde te klinken. De pianostemmer kwam – zoals hij had voorspeld – nog driemaal terug. 

Een piano die je zuiver op toon wilt houden, moet je geregeld stemmen. De snaren raken ontstemd door invloeden van buitenaf: de temperatuur en de vochtigheid. Die conditioneren de piano. En denk eens aan je spieren. Hoe langer je die niet gebruikt, des te moeilijker het is om je lijf in beweging te krijgen. Gedachten zijn de spieren van de geest. Als je denkpatronen al lange tijd in een verkeerde stand staan, zal het tijd en training kosten om die weer flexibel te maken en om te kunnen buigen. 

Het creëren van denkpatronen is vaak een onbewust proces. Je hebt het niet in de gaten. Waar komen jouw overtuigingen vandaan? Hoe zijn die in jou terechtgekomen? Je moet begrijpen hoe die conditionering zich heeft gevormd en hoe die gedachtepatronen je leven bepalen. Dan pas kun je controle hebben over je bestaan.’ 

Psychologieprofessor Carol Dweck

Hoe is het mogelijk dat sommige mensen geldzorgen hebben en andere miljonair zijn? Hoe komt het dat sommige mensen na een tegenslag doorgaan met hun leven en niet opgeven en andere helemaal in de put raken? Hoe kan het dat de ene persoon succesvol wordt en de ander aan de grond raakt? Wat is het verschil? 

Psychologieprofessor Carol Dweck heeft hier tientallen jaren onderzoek naar gedaan en heeft een prachtig boek geschreven in het Engels en deze is ook vertaald naar het Nederlands.  

De Engelse versie kan je hier kopen en de Nederlandse versie kan je hier kopen😊

Carol Dweck maakt onderscheidt tussen de statische en op groei gerichte mindset. Dit zijn de mindsets die iedereen heeft, je kan niet alleen de ene hebben en de ander niet. Wel is het zo dat of de statische mindset overheerst of de op groei gerichte mindset overheerst. 

Dit is dan ook het verschil tussen mensen. Nu kijken we wat de statische mindset en de op groei gerichte mindset precies inhouden.

De statische mindset; (negatieve)

Mensen met deze mindset geloven dat intelligentie, persoonlijkheid en karakter vaststaande feiten zijn. Je wordt ermee geboren en ze kunnen NIET verder ontwikkeld worden. 

Mensen met een statische mindset denken dus in termen als; dom, slim, gemiddeld of getalenteerd. 

Mensen met een statische mindset willen zichzelf bewijzen, ze haken vaak snel af als iets niet lukt, hebben een laag zelfbeeld en denken dat mensen een slecht oordeel over hen hebben. 

Wel is het zo dat mensen met een op groei gerichte mindset ook last kunnen hebben van een laag zelfbeeld of bewijsdrang. Dus het is niet zo dat je alles precies in een hokje kan plaatsen. 

Wel heeft Carol Dweck hier dus uitgebreid onderzoek naar gedaan en kwam op het bovenstaande resultaat wat zij in haar onderzoek tegenkwam. 


De op groei gerichte mindset; (positieve)

Mensen met deze mindset staan voor leergierigheid, open staan voor verbetering. Ze zien mogelijkheden en stellen zichzelf vragen hoe ze die kansen kunnen benutten. 

Mensen met een op groei gerichte mindset geloven in continu blijven leren en groeien, ze willen zichzelf verbeteren. Dit zie je ook terug in een baan of eigen bedrijf doordat ze gericht zijn op verbetering van producten of diensten. 

Ook hier geldt weer dat mensen met een statische mindset ook gedreven kunnen zijn. Dus niet alles is één op één te kopiëren. Het gaat erom welke mindset bij JOU overheerst, want die doortrekt je hele leven. 

Meld je hier aan voor de gratis Masterclass voor een positieve mindset

Zie je gedachten als een magneet 

De meeste mensen hebben er vast wel eens van gehoord, de wet van aantrekking en creatie oftewel; De wet van aantrekkingskracht. 

Dit noemen wij natuurwetten, net zoals de wet van de zwaartekracht. Die is er en iedereen heeft ermee te maken of je nu wil of niet. 

Zo heb je ook de wet van aantrekkingskracht, iedereen heeft ermee te maken en je kan er niet aan ontkomen. 

Zelf heb ik er nog geen artikel over geschreven, die komt later, maar op internet is er veel over te vinden en ik raad dit artikel aan: De wet van aantrekking en creatie.

Of jij nu wel of niet in de wet van aantrekkingskracht gelooft, het werkt voor iedereen, zowel positief als negatief, vandaar dat het ook zo belangrijk is. De wet heeft alles te maken met mindset, want als jij een positieve mindset hebt (op groei gericht) dan zal jij de juiste dingen aantrekken, maar heb je een negatieve (statisch) dan zal je niet de juiste dingen aantrekken. 

Om het duidelijk te maken heb ik weer een mooi voorbeeld (in dit artikel word je overspoelt met goede voorbeelden😉) 

Zie jezelf als een magneet, iedereen weet wat dat is. Wij leven in een gigantisch magnetisch veld dat zich rondom de aarde bevindt. Hoe sterker en krachtiger onze gedachten zijn, hoe meer en hoe gemakkelijker we gerichte dingen in ons leven aantrekken zoals wij dat willen, alsof we een magneet zijn. 

Dit is ook gelijk het verschil tussen mensen. 

Waarom wordt de ene persoon miljonair en zit de ander in de schulden? Omdat de één positief is ingesteld, denkt in mogelijkheden, bewust is dat negatieve gedachten gevaarlijk zijn en ook actie onderneemt om zijn doel te bereiken, terwijl de ander negatief is ingesteld, bang is dat er weer een rekening in zijn mail verschijnt, elke dag piekert hoe hij zijn schulden kan betalen, met ander mensen praat dat alles zo ontzettend duur is en verder géén actie onderneemt om uit de schulden te komen. 

Zo gevaarlijk zijn negatieve gedachten en dit vloeit verder door dan wij allemaal denken. Zoals het bekende spreekwoord: ‘ik ben voor een dubbeltje geboren’ als je dit lang genoeg tegen jezelf of tegen je kinderen zegt dan wordt het een overtuiging en dan wordt je niet rijker. 

Ook als je geld niet belangrijk vind en dit denkt of zelfs zegt, dan zal geld ook NIET jouw kant opkomen. De wet van aantrekkingskracht regeert hierop en voert jouw ‘wensen’ uit zo snel het kan. 

Video: Wat maakt mensen anders? 


Tekst van Walther D. Wintle

‘als je denkt dat je verslagen bent, ben je dat. 

Als je denkt dat je niet durft, dan durf je niet. 

Als je graag wint, maar denkt dat je dat niet kunt, zul je vrijwel zeker niet winnen.

Als je denkt dat je verliest, ben je verloren, want in de buitenwereld ontdekken we dat succes begint met wilskracht.

Als je denkt dat een ander beter is, is dat ook zo. 

Je moet groot denken om jezelf te overstijgen. 

Je moet zeker van jezelf zijn, voordat je ooit een prijs kunt winnen. 

De overwinning in het leven gaat niet altijd naar de sterkste of de snelste, maar vroeg of laat is de winnaar degene die denkt dat hij het kan. 

@Boek-MasterYourMindset

Hoe kan jij je mindset veranderen? 

Verandering komt niet zomaar, hier moet je zeker wat voordoen al zal je vaak op de lange termijn hiervan de voordelen plukken. 

Voordat we naar het ‘stappenplan’ gaan kijken wil ik eerst nog iets anders zeggen. 

In de boeddhistische wereld zijn problemen juist leermeester van het leven. Er zullen altijd problemen in je leven komen, of je jong bent of oud, rijk of arm, dat maakt niet uit. 

Als je er vanuit gaat dat problemen leermeesters zijn, dan komt dit al heel anders over. Zeker op je mindset heeft dit een beter effect dan dat je zegt; ‘ik heb heel veel problemen’ of ‘ik heb een aantal leermeesters die mij iets willen leren.’ 

Wat ook een verschil op je dag en mindset kan maken is dankbaarheid. Als je de dag met dankbaarheid begint en eindigt zal je leven er al een stuk mooier uitzien. 

Je kan dankbaar zijn voor je gezondheid, de zon, je huis, je relatie, (klein)kinderen, werk, onderneming, ons mooie land, dat je elke dag te eten hebt, of iets anders. Er is in ieder geval genoeg om dankbaar voor te zijn. 

Als je elke ochtend en avond hardop tegen jezelf zegt; ‘ik ben dankbaar voor… en noem elke dag eens 5 dingen op waar jij dankbaar voor ben. Overdag zal je opgewekter zijn en als je gaat slapen zal je brein hierover nadenken, want ook in de nacht gaat je brein door met (ver)werken, dus JUIST daarvoor is het belangrijk dat je positief je dag eindigt. 

Genoeg hierover, ga dit toepassen en je zal al verschil gaan ervaren. (wel eerst 10 dagen volhouden en niet na 2 dagen stoppen😉)


1. Focus op wat je wél wilt en waarom je dit nu niet doet

Vaak blijven wij hangen in de dingen die we niet willen. Vanaf nu ga je het tegenovergestelde doen, focus op wat je wel wilt. 

Waar droom je van? Wat vindt je leuk om te doen? Wat zal jij echt willen? Maak dit zo helder en concreet mogelijk. En formuleer het in de tegenwoordige tijd. Dus; ‘ik wil € 3.000,- per maand verdienen’ of ‘ik wil een liefdevolle relatie’ of ‘ik wil reizen door Australië.’ 

Maak het zo concreet mogelijk zodat je het kan tekenen, zo duidelijk moet het zijn. 

2. Waarom zou je het niet doen? 

Bedenk voor jezelf wat er gebeurt als je in je oude patroon blijft doorleven. Wat gebeurt er als je niet gaat focussen wat je wél wilt gaan doen.

En wat gebeurt er als je het wel gaat doen, wat is het positieve gevolg. Dit kan ook gaan om gezonder leven, gaan sporten, familie of vrienden bezoeken, etc.

Je hoeft niet gelijk heel groot te doen, begin klein en bouw dit verder uit. Zorg dat het voor jezelf haalbaar is. Ga bijvoorbeeld net iets buiten je comfortzone, dus een beetje eng maar wel dat je het gaat proberen. 

3. Je oude patroon veranderen door een nieuw patroon 

We hebben allemaal gewoontes die we onszelf hebben aangeleerd. Bijvoorbeeld roken, overmatig alcohol gebruik, veel zoete dranken drinken, te weinig bewegen en ga zomaar door. 

Hoe langer jij je huidige patroon doorzet hoe moeilijker je hier vanaf komt. Het is een geslepen pad in je hersenen en als je dat wilt veranderen moet er een heel nieuw pad worden gemaakt en dat kost tijd. 

Als je iets wilt veranderen in je leven, zowel fysieke patronen als denkpatronen, dan zal je bewust moeten worden van je huidige patroon en zelfdiscipline moeten opbrengen voor een nieuw patroon. 

Voorbeeld: 

Je wilt gaan sporten omdat je dik bent of omdat je conditie wilt opbouwen. (Natuurlijk ook om er gespierd uit te zien😊)

Het begint met je huidige patroon vast te stellen. Waarom sport je nu niet? Wat houdt je tegen? Als je dit duidelijk hebt kan je een ‘plan’ opstellen om dit patroon te doorbreken. 

Bedenk wat het positieve effect is als jij gaat sporten en wat is de beloning aan jezelf als je dit elke 2 weken of elke 4 weken hebt volgehouden? Dit is belangrijk omdat je jezelf moet triggeren waardoor je het langer volhoudt en dit uiteindelijk een gewoonte wordt. 

Meld je hier aan voor de gratis Masterclass voor een positieve mindset

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Het is bewezen dat je hier 63 dagen voor nodig hebt om een nieuwe gewoonte in je leven te gaan creëren. Je hebt zelfdiscipline nodig, een concreet plan van aanpak, een positief effect op je nieuwe gewoonte en een beloning om het die eerste weken uit te houden. 

Volgens mij kan je hiermee aardig uit de voeten en kan jij ook een andere mindset krijgen. Het is een kwestie van denkbeelden en oude gewoontes doorbreken wat zeker niet makkelijk is maar wel mogelijk. 

Ik sluit af met een prachtige quote van Carol Dweck; 

‘Mindsets zijn overtuigingen. Het zijn sterke overtuigingen,
maar het blijft een manier van denken en je denken kun je veranderen.’

 

 

Over de schrijver
Ik wil mensen laten zien dat je daadwerkelijk geld kan verdienen op het internet en dat je ondernemen moet proberen. Fouten maken mag en hier moet je van leren. Ontdek het liefst op jonge leeftijd het ondernemers-leven en wees een voorbeeld, een inspiratiebron en ga vooral je dromen en doelen achterna. Er kan ontzettend veel als jij er voor wilt gaan, doe daar je voordeel mee!
Reactie plaatsen